Новини

ФНСЗ  проведе своята Годишна асамблея-2022 г. под надслов
#
Време е! Нашето време за достойно заплащане и достойни условия на труд!#

От 28 до 30 септември 2022г. в Боровец ФНСЗ събра 100 синдикални председатели и активисти от своите структури в цялата страна на синдикален сбор, за да направим равносметка на синдикалната работа и постигнати резултати през изминалите активни месеци след последния конгрес.

Основен акцент в дискусията бяха темата за кризите и доходите, за колективните действия и преговори, за социално-икономическите процеси и запазване на работните места в отрасъла със стратегическа важност днес.

В политическия панел темата за доходите и неравенствата и критичната важност на сектор селско стопанство и работещите хора в него, бе обсъждана от Федерацията заедно със Зам. Министър МЗм Георги Събев, президента на КНСБ Пламен Димитров и секретаря по земеделие на ЕФФАТ Арнд Шпан и вицепрезидента на КНСБ Тодор Капитанов.

Във времена на несигурност, инфлация, продоволствена криза, война, политически турболенции, нови очаквания за бъдещи предизвикателства към сектора и работещите в него, селското стопанство може да е спасителен отрасъл. Няма да оставим никого да подмине работещите хора на България, заяви Пламен Димитров. Ще настояваме за подпомагане на бизнеса, за да запазим работните места, за компенсации за семействата, за да преминат и през тази криза. Разбира се, ще се борим за справедливо разпределение на публичните финанси и за увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., което е 50% от средната работна заплата за страната, така както казва Директивата за достойни заплати на ЕС от този юни.   

    

Зам. Министър Събев се обърна към синдикалистите с уважение и уверение, че всички те и техния труд са значими за сектора и българското селско стопанство.

Той отбеляза, че е необходимо особено внимание към българската аграрна наука, за да се справя сектора успешно с глобалните предизвикателства днес.

По темата за въвеждане на социалната условност при изпълнението на общата селскостопанска политика у нас е споделено разбирането ни, че най-после с нея ще се въведат трудови и социални стандарти в селскостопанския труд, ще се справим с неприемливите практики на трудова експлоатация, но и ще се насърчат земеделските стопани, които работят отговорно и честно и ще се защитят от нелоялната конкуренция.    

Арнд Шпан поздрави участниците и панелистите за куража и широката коалиция в дългогодишната борба за отстояване и въвеждане на социалната условност на ОСП, като важен елемент от социалната сигурност за хората от земеделието и селските райони. 

Синдикалните лидери задаваха своите специфични въпроси, изведени от техните работни колективи – за ролята и мястото на синдиката при напреженията в системите от ниските заплати и условия на труд, за протестните действия и спонтанните синдикални акции, за важността на колективните преговори при разпределяне на увеличенията и пр.

Синдикалните лидери се поздравяваха и споделяха с гордост своите успехи от проведените през дългите и неспокойни месеци от февруари до август синдикални солидарни акции за увеличение на доходите на работещите в системите на Селскостопанска академия, ИА „Борба с градушките“, Българска агенция по безопасност на храните, ИА „Рибарство и аквакултури“, Напоителни системи.

Обединените ни усилия заедно с ръководителите, многобройните срещи, дълги преговори, събраните подписки и протестни декларации, срещи с политици и ръководители, протестни действия по време на юлската #синдикална палатка на КНСБ, разговори с институциите от всички нива най-после доведоха до извоювано увеличение на заплатите в браншовите ни организации в Селскостопанска академия – средно с 22%, в БАБХ – средно с 27%, в ИАБГ – средно с 22,3%, в „Напоителни системи“– средно с 12, 4%.

Благодарение на колективните трудови договори в тези системи договореното увеличение стана в консултации и с участие на синдикалните ни лидери във всеки колектив, което гарантира и повече усещане за справедливост сред работещите. 

„Обединени и силни, ние защитихме своите искания и разбиране за достойно заплащане и достойни условия на труд. Но днес инфлацията продължава да расте и

затова поставяме ясно своите искания към Бюджет 2023 – искаме 20% увеличение на работните заплати в системите, обслужващи МЗм, за да се спасят работещите хора от настъпващата тежка криза през зимата.“ Заявяваха единодушно синдикалистите от различните браншове на ФНСЗ. 

Исканията към Бюджет-2023 на ФНСЗ може да видите тук.

Годишната асамблея на Федерацията е нашата секторна дискусионна акция в рамките на кампанията на КНСБ „Да защитим доходите си от инфлацията и работните места в криза“, която се води до края на октомври.

Заедно с Тодор Капитанов обсъждахме регионалните и националните ни действия и като Федерация, дадохме ясен мандат за участие, защото е #Време! За достойно заплащане и достойни условия на труд на всяко работно място!# .


ХХ Редовен конгрес на ФНСЗ

Кампания МИСЛИ ЗЕЛЕНО! Земята го заслужава!

Недекларираният труд в земеделието - мит или реалност

Проект RAISE UP

Українські банки неохоче оформляють кредит онлайн на картку 24/7, для цього краще звернутися в МФО в будь-який час доби.

Оформити цілодобово кредит без поручителів на кредитну картку. Кращі варіанти під 0 відсотків.

У важкій фінансовій ситуації допоможе кредит онлайн на картку без відмови і перевірок цілодобово в Україні.

Привлекают фриланс профессии? Тогда онлайн обучение на веб разработчика - это то, что вам нужно. Изучайте рейтинг школ.

Школа иностранных языков предлагает онлайн уроки английского для начинающих с нуля. Образование от экспертов.

VS/2013/001/0407

VS/2012/003/0305

Сфери на дейност

Да си част от тази организация е въпрос на гражданска позиция и отговорност.

Ако се хващаш на работа в чужбина...

Провери за нередности